2019
Daantjes Weblog.


Menu 2020
Jaren overzicht

Juni 2019

Mei 2019

April 2019

Maart 2019

Februari 2019

Januari 2019

December 2018

Menu 2018

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

Computer in de fik 😟

Het is zondag avond laat en Daans GSM gaat af. Aan de andere kant van de 'lijn' bevind zich oud tante Helène. En zij had een computer probleem. Er kwam letterlijk zwarte rook uit de computer kast en de computer geeft de melding "Boot Disk Failure" 😕 Die zwarte rook kan van de voeding komen. Maar de niet werkende harddisk kon ik niet helemaal plaatsen in haar verhaal. Harde schijven gaan meestal niet rokend ten onder. Maar het was genoeg reden voor een zondagmiddag Sjengcity.

Tante is een lichte computer gebruiker ze gebruikt haar machine om iets te googelen, haar mail op te halen. En voor haar bankzaken. Haar computer, een Pentium duo van 10 jaar oud. Een machine die inderdaad oud en uit de tijd is. Voor het geen wat zij erop doet voldoet hij.

Eenmaal op locatie de machine eens aangezet. En inderdaad de machine vind geen harddisk. de kap eraf gehaald om eens naar de harddisk te luisteren. Deze computer had ouderwetse plater harddisk. Die zoemmen en trillen een beetje wanneer zij draaien. En dat deed deze harddisk niet meer. Daarop trok ik de voeding stekker van de harddisk eraf en deze bleek gesmolten te zijn. En binnen in spatte de vonken er van af.😕

Hierop de harddisk uitgebouwd. Aan de onderkant was de printplaat bij de sata voedingsconnector zwart. Ook de voedingsconnector zag er gesmolten uit. Ik was voorzichtig begonnen om de sata connector van de harddisk schoon te maken om te zien hoe zwaar hij beschadigd was. Ik reinigde de connector met Dreft en een vochtige doek. En het zachte gesmolten plastic liet los. Zoal de connector en de printplaat van de harddisk bleek onbeschadigd te zijn.

In de computer bevond zich een verloopstekker van Molex naar sata voeding. Om de hardeschijf van stroom te voorzien. Deze verloopstekker was aan de sata zijde aan het smelten gegaan. In de kast zaten gelukkig nog meer loze sata voeding aansluitingen. Dus de hardeschijf was weer snel aangesloten. En tot tante's grote verbazing kwam haar computer weer tot leven.😃

Maar hoe kan een onderdeel dat al 10 jaar in een computer zit ineens zulke problemen geven? Het onderdeel dat stuk was gegaan was een simpel verloop stuk. Een verloopstuk dat ik zelf ook gebruik wanneer dat nodig is. Ik ga er vanuit dat het een fabricage fout is geweest. maar dat het 10 jaar duurt voor zoiets zich openbaart 😮 is nieuw voor mij. Meestal gebeurt zoiets bij nieuwe computers.

0 Lezers vinden dit artikel Goed.0 Lezers vinden dit artikel Slecht.

Reactie plaatsen op dit blog bericht

Een klein beetje personalia. Wat is je naam?
Wat is je e-mail adres?
Wanneer je E-MAIL adres niet wilt opgeven. Moet je dat vak leeg laten.
E-mail adres hoef je niet in te vullen. En wordt ook niet op de site gepubliceerd. Jou naam wordt wel op de site gezet.

Uw reacktie op dit blog bericht. 😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😎 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄 🙅 🙆 🙇 🙈 🙉 🙊 🙋 🙌 🙍 🙎 🙏 🤢 🤕 🤒 👿 🤓 🤥 🤑

© 2019 - Daansweb.net - Daan van der Hoeven.
Niets van dit Blog verhaal mag door derden gebruikt worden.