2019
Daantjes Weblog.


Menu 2020
Jaren overzicht

December 2019

November 2019

Oktober 2019

September 2019

Augustus 2019

Juli 2019

Juni 2019

Mei 2019

April 2019

Maart 2019

Februari 2019

Januari 2019

Menu 2018

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

Energie transsitie.

Z'n 3 generaties geleden. Stookte we nog op Steenkool. Dat werd destijds gewonnen in Zuid-Limburg. Via een diepe schacht van meerdere kilometers diep. Na de vondst van de gasbel in Slochteren. vond de politiek dat steenkool te vervuilend en te gevaarlijk is om te winnen. En sloot de steenkolen mijnen in Zuid-Limburg. De Belgen volgden niet veel later het Nederlandse voorbeeld. In Nederland werd er een landelijk gasnetwerk uitgerold. Wat je verplicht moest gebruiken. Hardcore Mazout stokers zoals mijn Opa werden gedwongen om op gas over te stappen nadat de gas leiding in hun straat aangelegd was.

Maar de gaswinning in Groningen heeft zo zijn prijs. De provincie heeft last van aardbevingen door de gaswinning. Nu heeft het kabinetje besloten dat er een nieuwe energie transitie nodig is. Om Nederland te 'bevrijden van alle fossiele brandstoffen. Een nobel doel maar zonder gebruik van kern energie geen haalbaar doel.

Bij het verbranden van fossiele brandstoffen (Steenkool, olie, benzine) komt Co2 vrij. Co2 is een broeikasgas. Als daar teveel van in de atmosfeer komt dan versterkt de Co2 de zonnestraling van de zon zoals het glas van een Broeikas dat ook doet. Daarom noemen wetenschappers dit ook het Broeikaseffect. Een term dat de media tot z'n 15 jaar geleden ook gebruikte. Maar nu is het woord "klimaat opwarming" een sexyer woord.

De evolutie heeft echter hier ook een oplossing voor. Planten hebben namelijk Co2 nodig om te groeien. Planten nemen ook een groot deel van de Co2 ook op. Echter wanneer de plantresten door de eeuwen heen steeds dieper in de grond kwamen te liggen. en door de aardedruk veranderd worden in Steenkool of Olie. Is er ondertussen aan de oppervlakte een soort ontstaan (De mens) die briljante idee had. Om al de opgeslagen Co2 op te graven. Helaas zijn er een helenhoop mensen die het broeikaseffect ontkennen. En dat het z'n vaart niet loopt. Maar het rückzichtloos rooien van het Amazonewoud en andere bossen in combinatie met het toename van verbranden van fossiele brandstoffen is geen goed plan. Maar mensen zijn kortzichtig van aard en denken alleen aan zich zelf.

Een wereldwijde oplossing is de enigste optie. Maar Nederland moet zo nodig weer eens voorop lopen. met het verbannen van fossiele brandstoffen. En dat geeft toch een onredelijke druk op de bevolking. Want andere landen lopen nog niet zo hard van stapel. En de groene droom die door de Nederlandse politiek wordt voorgehouden. Wordt in het buitenland abrupt verstoord. Wanneer de gehersenspoelde Hollander met zijn elektrische auto wanhopig opzoek naar een laadpaal onderweg naar zijn vakantie adres langs de de Duitse A61. Een snelweg die sinds kort ten zuide van Mönchengladbach z'n 20 Kilometer van de Nederlandse grens door een actieve bruinkoolmijn loopt. 😱😱 Kortom: Nog een lange weg te gaan 😉


Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.
5 *
Bezoekers vinden
dit goed.
4 *
Bezoekers vinden
dit slecht.
5 *
Bezoekers zijn
boos.
3 *
Bezoekers vinden
dit geweldig.
2 *
Bezoekers zijn
medelevend.
2 *
Bezoekers vinden
dit grappig.
1 *
Bezoekers zijn
verbluft.
3 *
Bezoekers zijn
verdrietig.

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.