2019
Daantjes Weblog.


Menu 2020
Jaren overzicht

December 2019

November 2019

Oktober 2019

September 2019

Augustus 2019

Juli 2019

Juni 2019

Mei 2019

April 2019

Maart 2019

Februari 2019

Januari 2019

Menu 2018

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

Computer upgrade praktijk.

In de praktijk waren een aantal oude systemen vanwege hun hoge leeftijd aan vervanging toe. Aangezien er al hardware stuk was gegaan en op een dag dat hiervoor mijn 'schoon broertje' moest gaan ingrijpen. was het voor Daantje reden om toch maar eens afscheid te gaan nemen van alle oudste hardware. Het gaat hierom om een oudere PC en 2 tal thin werkstations. Met van die kleine platte beeldschermen die rond eeuw wisseling te koop waren.

Die PC word door een thin werkstation vervangen. En de werkstations worden ieder voorzien van een HD monitor en via HDMI aangesloten. Toen de spullen binnen kwamen was ik verbaasd om Anno 2019 naast de HDMI ook VGA aansluitingen aan te treffen op de apparatuur. VGA is een op kleurgescheiden analoge manier om beeldschermen aan te sturen. en is zeer geschikt om monitoren met een kathodestraalbuis aan te sturen. Maar al die moderne platte schermen van afgelopen decennia zijn digitaal. Dus wanneer je VGA gebruikt. Dan wordt eerst signaal analoog gemaakt om het in de monitor weer te digitaliseren. En dat tast de beeldkwaliteit aan. Tevens kunnen de grootste monitoren niet scherm vullend met VGA aangestuurd worden. Daarom vind je om de meeste losse high end videokaarten geen VGA aansluiting meer. VGA voldoet niet meer. En ondanks dat lijkt het erop dat de aansluiting voorlopig niet gaat verdwijnen. 😳

Maar toen alle spullen binnen waren. Moesten die nog geÔnstalleerd worden. En dat is toch altijd meer werk dan het lijkt. Zeker als dat op dezelfde avond moet gebeuren wanneer er een vergadering van de Vereniging van Eigenaars is. Dus het was weer eens ouderwets tot diep in de nacht werken. Want overdag gaat dat niet wanneer er patiŽnten over de vloer komen.


Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.
6 *
Bezoekers vinden
dit goed.
4 *
Bezoekers vinden
dit slecht.
4 *
Bezoekers zijn
boos.
4 *
Bezoekers vinden
dit geweldig.
2 *
Bezoekers zijn
medelevend.
3 *
Bezoekers vinden
dit grappig.
1 *
Bezoekers zijn
verbluft.
1 *
Bezoekers zijn
verdrietig.
Geplaatste reakties op dit blog bericht :
Naam : Sander
30-11-2019 20:33:09
En vroeger voor de VGA aansluiting waren er CGA(16 kleuren) en EGA(64 kleuren)

Videokaarten hadden een 8 bits en later 16 bits ISA aansluiting met het moederbord.
Laten kwamen EISA, VESA Local bus, PCI, AGP en PCIe
Naam : Daantje
15-12-2019 17:46:08
CGA kaart. Die kan ik mij nog heel goed herinneren. In grafische mode had deze kaart echter maar 4 kleuren. Wit, Zwart, Cyaan & Magenta. Dat zijn niet de meest blitse kleuren. Toch werden er leuke applicaties voor gemaakt. Ondanks de zeer beperkte grafische mogelijkheden.

Het spel Alley cat bleef gewoon werken totdat de grafische kaarten geen hardware ondersteuning meer boden voor CGA. Maar in de dos Emulater werken die spellen als vanouds 😍

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

© 2021 - Daansweb.net - Daan van der Hoeven.
Niets van dit Blog verhaal mag door derden gebruikt worden.