2019
Daantjes Weblog.


Menu 2020
Jaren overzicht

December 2019

November 2019

Oktober 2019

September 2019

Augustus 2019

Juli 2019

Juni 2019

Mei 2019

April 2019

Maart 2019

Februari 2019

Januari 2019

Menu 2018

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

De Veluwe Express

Het eerste weekend van september vind traditie getrouw de buurt BBQ van de Vereniging van Eigenaars de Wel plaats. Maar daarnaast is er in Beekbergen bij de Veluwse Stoom Maatschappij het evenement "Terug naar Toen" dat ook traditie getrouw het eerste weekend van september plaats vind. Tijdens dit evenement rijden er een groot aantal stoomlocomotieven op de koningslijn tussen Dieren en Apeldoorn. Omdat een evenement zoals "Terug naar Toen" druk bezocht wordt is mooie foto's zonder massa's publiek zo goed als onmogelijk. Dus ik ging elk jaar gezellig naar de Buurt BBQ.

Maar dit jaar nam de Stoom Stichting Nederland met alleen hun 2 rijvaardige K1A rijtuigen passagiers mee van Rotterdam naar Terug naar Toen. En dat is natuurlijk heel leuk. Reden om toch maar eens niet naar de jaarlijkse BBQ te gaan. Maar mee te reizen met de Veluwe expres het geen wat niet zeker was omdat de trein maar uit 2 reizigers rijtuigen, restauratie rijtuig en de waterwagen bestond. En er dus maar weinig kaartjes beschikbaar waren. Maar Daantje kreeg een zitplaats en stond bewapend met camera op 7 september op Rotterdam centraal. De trein wordt op de heen weg getrokken door stoomlocomotief 23023 en rijdt via Gouda, Utrecht naar Dieren om daar de ProRail staven te verlaten en de koningslijn van de VSM op te rijden.

Omdat de Koningslijn onder begeleiding van de VSM staat. En de hoofdbaan onder begeleiding van ProRail staat. Wordt in Dieren de begeleiding van de trein overdragen aan de VSM. Prorail kan de benodigde wissels alleen ontgrendelen. Maar deze moeten door de VSM handmatig in de juiste stand gezet worden. Pas dan kan de trein overgedragen worden. Dit gebeurt op het allerlaatste moment en daarbij blokkeert de stilstaande trein een overweg. Mensen zijn tegenwoordig steeds ongeduldiger. En begonnen met hun auto te toeteren.

Nadat de trein op de koningslijn stond reed deze door naar Beekbergen. Waar de passagiers konden uitstappen. Na het pinnen van wat contant geld ben ik met de VSM trein naar Loenen gereden. Om daar de nodige foto's te maken. En wat stands van andere museumspoorwegen te bezoeken die in Loenen opgesteld stonden. Na een paar uur in Loenen gezeten te hebben en de nodige locomotieven heb zien passeren besloot ik terug te gaan naar Beekbergen. Waar de SSN Veluwe expres stond te wachten om ons met stoomlocomotief 01 1075 via Dieren, Utrecht terug naar Rotterdam te brengen.

De avond toen ik deze pagina aanmaakte ontving ik mailtje van de SSN. Bij de nacontrole (Nachschau) blijkt Stoom Locomotief 01 1075 een defect aan haar draaistel van de 2 loopassen te hebben. Het betreft een probleem met de afsteuning en afvering. Een mankement wat niet eenvoudig is op te lossen, de lok zal hiervoor van haar assen getild moeten worden. Dit houdt in dat de 01 1075 dit jaar niet meer ingezet wordt. De 01 1075 zal tijdens het evenement "Den Bosch onder stoom" op 21 september vervangen worden door een andere locomotief. 😣😣Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.
4 *
Bezoekers vinden
dit goed.
3 *
Bezoekers vinden
dit slecht.
3 *
Bezoekers zijn
boos.
3 *
Bezoekers vinden
dit geweldig.
3 *
Bezoekers zijn
medelevend.
4 *
Bezoekers vinden
dit grappig.
3 *
Bezoekers zijn
verbluft.
2 *
Bezoekers zijn
verdrietig.

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Public Domain Mark
Dit werk (door Daan van der Hoeven) op deze pagina is vrij van bekende auteursrechtaanspraken.