2019
Daantjes Weblog.


Menu 2020
Jaren overzicht

Juni 2019

Mei 2019

April 2019

Maart 2019

Februari 2019

Januari 2019

December 2018

Menu 2018

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.

In Nederland is er commotie omtrent de afschaffing van het raad gevend referendum. De aanleiding daarvoor was het dramatische uitslag van het Oekra´ne referendum. Maar desondanks was er aan de overkant van de noordzee ook een referendum gaande. Namelijk: Moet Groot-BrittanniŰ nou uit de EU stappen of niet? De campagne van de EU voorstanders vielen in het niets tegen de campagne van de brexetiers. Daarnaast was de campagne van de brexitiers ook nog eens gevuld met leugens. Het klonk in de campagne zeer aantrekkelijk om de EU te verlaten. En zelfs President Trump stond aan de zijde van de Brexitiers mee te juichen.

Wat de meeste Britten niet gedaan hebben is voor dat zij een stem gingen uitbrengen uitzoeken wat de EU inhoudt. Het is niet alleen een politieke organisatie maar ook een economische grootmacht. Uit de EU stappen heeft zeer grote gevolgen die m'n niet besefte toen m'n het "nee" vakje inkleurde.

De huidige wereld is verdeeld in economische groot machten. Rechts in het oosten zitten China & India in het midden de Europese Unie en Links in het westen de VS. En tussen de EU en China zit Rusland te snacken naar oudere tijden toen zij nog een grootmacht in onderdrukking waren. En links hebben we de VS zitten die met een populistische president. Die Amerika weer 'great' wilt maken.

z'n 30 jaar geleden zag de wereld er heel anders uit. Europa in 2 gedeeld. Een deel in vrijheid en een ander deel onder het juk van de Russen. Onder dreiging van een koude oorlog. De val van de muur en de uitbreiding van de EU naar het oosten bracht daar verandering in. Rusland & de VS deelde in die tijd de lakens uit. China stelde in die tijd minder voor het was ook een gesloten communistische samenleving. De wereld was destijds minder globaal als nu.

Dus oude garde leiders zoals Donald Trump & Vladamir Puttin die naar oude tijden verlangen hebben een belang bij een minder machtige Europese Unie. Dus hoe krijg je als buitenstaander de EU kapot? Door er binnenin onrust te zaaien. Door er bijvoorbeeld een vol regeringstoestel te laten neer storten. Of in een Oekra´ens burger conflict wat anti lucht doel raketten uit te lenen. Of aan totale volks be´nvloeding te doen. Om een brexit te verwezenlijken. Een energie crisis te veroorzaken. Het lijken grote dingen. Maar het voor een regering prima mogelijk om een compleet volk te beeninvloeden. Zeker wanneer een volk sociaal media eerder geloofd dan de reguliere media.

Kijk nu eens wat er nu in Turkije gebeurt. De handelsoorlog van President Trump heeft de waarde van lokale munt doen kelderen. En hij zal nog meer schade veroorzaken in kleinere landen zoals Turkije. En waarschijnlijk ook in het 64 miljoen tellende inwoners Engeland dat binnenkort geen deel uitmaakt van de Europese Unie. De Engelsen gaan een zware prijs betalen. Omdat ze eigenlijk vergeten zijn hoe klein ze eigenlijk zijn. 😟

Dit allemaal is exact waarom Nederlandse politiek van het (raadgevend) referendum af wil. Met een referendum kan een land zeer verkeerde keuze's maken.🙁

3 Lezers vinden dit artikel Goed.0 Lezers vinden dit artikel Slecht.
Geplaatste reakties op dit blog bericht :
Naam : Anoniem
25-08-2018 09:00:48
Hallo Daan,

Een goed artikel.

Mijn mening.

Met de uitkomst van het Brexit-referendum had geen enkele Brit rekening gehouden. Zeker de kopstukken in de politiek niet.
Nu zitten de Britten met een schier onoplosbaar probleem.

Politiek en grootmachten gaan niet altijd samen.
Filmacteur en ex-president van de USA, Ronald Reagan, ging naar eigen zeggen zijn land beschermen met ruimte-afweersystemen.
Het klonk allemaal geloofwaardig.

Tumult in de Sovjet-Unie.

Inmiddels wordt de huidige USA-president Donald Trump als clown behandeld door Vladimir Poetin en Kim Jong-un.

Het is gewoon stuivertje wisselen.

Als de Britten nogmaals zouden mogen stemmen zou Brexit niet doorgaan.
Nu wordt gedacht over een zo soft mogelijke Brexit.
De Britten wanen zich eilanders maar behoren tot de wereldwijde economie.

Met vriendelijke groet.

Peter.

Reactie plaatsen op dit blog bericht

Een klein beetje personalia. Wat is je naam?
Wat is je e-mail adres?
Wanneer je E-MAIL adres niet wilt opgeven. Moet je dat vak leeg laten.
E-mail adres hoef je niet in te vullen. En wordt ook niet op de site gepubliceerd. Jou naam wordt wel op de site gezet.

Uw reacktie op dit blog bericht. 😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😎 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄 🙅 🙆 🙇 🙈 🙉 🙊 🙋 🙌 🙍 🙎 🙏 🤢 🤕 🤒 👿 🤓 🤥 🤑

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.