2019
Daantjes Weblog.


Menu 2020
Jaren overzicht

December 2019

November 2019

Oktober 2019

September 2019

Augustus 2019

Juli 2019

Juni 2019

Mei 2019

April 2019

Maart 2019

Februari 2019

Januari 2019

Menu 2018

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

Het elfde gebod.


Blackface

Sinterklaas & Zwartepiet
Ongeveer een jaar geleden introduceerde Daantje het elfde gebod: "Gij zult na de Heer ook Facebook vereren" En vele vonden dat Daantje overdreef. Maar toch, nu heeft Facebook besloten om Zwarte piet en Black Face over n kam te scheren en deze serieus gaat censureren van Facebook. En nu lijkt de wereld in Nederland te klein.

Om te beginnen is het misschien verstandig om eens uit leggen wie of wat Blackface is. Blackface is karikatuur dat in de verenigde staten gebruikt werd om bij toneel stukken een Afro-Amerikaanse slaaf op te voeren. Dit was acteur die totaal zwart geschminkt was met overdreven knal rode grote lippen. Voor vele was Blackface een vernederende karikatuur wegens het slaven verleden. Blackface is in nu Anno 2020 behoorlijk omstreden karikatuur.

De Nederlandse Sinterklaas traditie dat zwarte piet zwart is omdat hij continu door schoorstenen klimt om al die schoentjes te vullen is voor een buitenstaander wat moeilijker te begrijpen. Tevens is het voor hen moeilijker te begrijpen dat het Sinterklaas feest een kinderfeest is. Racisme is onderscheid maken tussen mensen wegens hun biologische verschillen. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn van zichzelf geen racisten. Maar Zwarte Piet wordt wel door een deel van de Nederlandse bevolking racistisch gemaakt door donkere/zwarte mensen te vergelijken met zwarte piet. Het geen wat getuigd van weinig fatsoen.

Dat een deel van de Nederlanders racisten zijn bewijst wel uit het feit dat mijn moeder ooit eens een patint de deur gewezen heeft omdat de patint niet behandeld wenst te worden door een zwarte podotherapeut. Ook binnen Daantjes eigen werk kring zijn incidenten geweest die terug te voeren zijn op pure racisme. Het is daardoor op zich niet vreemd dat in het buitenland een karikatuur als Zwarte piet in verband wordt gebracht met racisme of zelfs als Blackface wordt gezien. Blackface is in Nederland een onbekend fenomeen. Terwijl Zwarte Piet in het buitenland een onbekend fenomeen is. Beide karikaturen kunnen nog wel eens door elkaar gehaald worden.

De grens van racisme is uiterst dun. Een deel van bevolking en politiek wilt dat zwarte piet veranderd. Omdat sommige mensen aanstoot nemen om het feit dat zwarte piet zwart is. En dat is ook racisme. De politiek bemoeid zich met het sinterklaas feest omdat het luistert naar racisten. De echte slaven van weleer de mensen die echt geknecht waren zijn inmiddels niet meer onder ons. Slavernij is fout. Laat de mensheid leren van deze fouten door niet telkens nieuwe fouten te maken.

Toch is er wel een probleem met Zwarte Piet. Tijdens de intocht komt n sinterklaas altijd in Nederland aan met stoomboot of stoomtrein vol met pieten. En die hebben we het liefst allemaal zwart. En dat is toch wel erg stereotype. Het is beter wanneer het zwarte pieten korps wat diverser werd. De samenleving bestaat ook verschillende individuen in verschillende kleuren. Maar hou harder deze discussie gevoerd wordt hoe standvastiger alle partijen zullen zijn.

Ondertussen zal Facebook de Nederlanders wel vertellen dat Zwarte Piet fout is. Aangezien een heel land niet zonder Facebook & Whatsapp kan heeft Mark Zuckenberg de tools om een complete opinie van natie te kunnen bij invloeden.


Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.
6 *
Bezoekers vinden
dit goed.
2 *
Bezoekers vinden
dit slecht.
2 *
Bezoekers zijn
boos.
2 *
Bezoekers vinden
dit geweldig.
3 *
Bezoekers zijn
medelevend.
1 *
Bezoekers vinden
dit grappig.
1 *
Bezoekers zijn
verbluft.
1 *
Bezoekers zijn
verdrietig.

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.