2020
Daantjes Weblog.


Menu 2021
Jaren overzicht

December 2020

Oktober 2020

September 2020

Augustus 2020

Juli 2020

Juni 2020

Mei 2020

April 2020

Maart 2020

Februari 2020

Januari 2020

Menu 2019

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

De ENCI groeve.

Het is herfstvakantie 1988 Daantje ontwaakt boven in het huis van Oma aan de Spilstraat 2 in Maastricht. Daantje kijkt uit het raam en ziet dat in de kantoren van de toen voormalige Antré-deux hard gewerkt werd. Iets verderop in het gemeente huis heeft de toenmalige gemeente raad na een nacht vergaderen besloten om de ENCI een nieuwe consesie te verlenen om mergel te winnen uit de sint Pieterberg. Het geen wat toen al een omstreden besluit was. Maar de gemeente raad had ook iets anders beslist. Dat het ook laatste concessie was en dat deze tot 1 juli 2018 geldig was. Daarna moest het afgelopen zijn met de mergel winning. Dat duurde nog 30 hele jaren. Nooit gedacht dat die 30 jaar ooit om zouden raken.

Maar nu is het zover. Anno 2020 De cement fabriek is definitief dicht er rijden geen loaders en graaf machines door de ENCI groeve. En de natuur zal de ENCI groeve weer overnemen in loop der tijd. De ENCI groeve is voor een deel nog toegankelijk gemaakt voor het publiek. Hij was volledig toegankelijk maar het volk wist zich niet gedragen en groeve werd vervuild door zwerfafval dat achter gelaten werd door de bezoekers. Het was zoiets als de bocht van schaamte. Wanneer je vanaf Tilburg via de A58 naar de A16 en dan bij knooppunt Galder de A16 richting Antwerpen neemt dan maakt de weg een ruime bocht naar rechts. De berm links van deze bocht ligt bezaaid met zwerfafval in een hoeveelheid dat je schaamt voor de mensheid. Dat is waarom we deze bocht: "de bocht van schaamte" noemen. 😞

Desondanks is het een mooi moment om met camera toch de ENCI groeve te bezoeken. De gesloten ENCI fabriek staat er nog 😉 de verwachting is dat de fabriek komende tijd afgebroken wordt. De ENCI groeve is een enorm gat in de sint Pietersberg. Wanneer je mensen in de groeve ziet lopen besef je hoe omvangrijk de groeve is. En dat een dergelijke afgraving een enorme impact heeft gehad op de lokale natuur. Uiteraard heeft heel Nederland geprofiteerd van het cement uit de groeve. Niet iedereen is het mee eens dat de cement fabriek dicht is ten behoeve natuurbehoud. Maar moeten wij nou de hele sint Pieterberg inclusief de historische bouwwerken nou helemaal afgraven voor het cement? Niet in mijn visie daarvoor is de berg is te uniek.


Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.
7 *
Bezoekers vinden
dit goed.
3 *
Bezoekers vinden
dit slecht.
4 *
Bezoekers zijn
boos.
2 *
Bezoekers vinden
dit geweldig.
3 *
Bezoekers zijn
medelevend.
2 *
Bezoekers vinden
dit grappig.
2 *
Bezoekers zijn
verbluft.
2 *
Bezoekers zijn
verdrietig.
Geplaatste reakties op dit blog bericht :
Naam : Anoniem
20-09-2020 22:56:56
Leuk verhaal Daantje,alleen al dat ik er vaak geweest ben daar in mijn begin periode bij Verhoeven. Smorgens 6.00 uur laden bij Enci dan lossen in IJsselstein bij Braks en dan terug naar Enci laden cement en lossen bij Braks in Odiliapeel,had ik leuk dagje vol,en je kon er goed komen bij Enci. Bedankt 👍

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.