2018
Daantjes Weblog.


Menu 2019
Jaren overzicht

December 2018

November 2018

Oktober 2018

SSN Rijn Express

September 2018

Augustus 2018

Juli 2018

Juni 2018

Mei 2018

April 2018

Maart 2018

Februari 2018

Januari 2018

Menu 2017

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

Fotografie cursus

Om de fotografie hobby naar een hoger doel te tillen. 😱 Stelde een oom van me eens voor om een foto cursus te volgen. Niet om de standaard fotografie dingetjes te leren die we maar al te goed kennen. (Sluitertijd, Diafragma, ISO) Maar om de camera beter te leren kennen. Het was een 2 daagse cursus op dag 1 ging het over de camera. en de tweede dag gingen we oefenen met fotobewerking in Adobe lichtroom classic.

Een dure camera heeft ook veel functies en niet alle van die functies door zie je in één keer. Zo heb ik op advies van de fotograaf een aantal functies aangezet. Een van die functies was het beeld in de zoeker. Dit bleek je zodanig te kunnen aanpassen dat er een richtraster en een horizonmeter zichtbaar wordt. Dat is handig om de camera recht te houden. Het was even zoeken maar uit eindelijk heb ik de instelling gevonden. Teevens had ik ook een andere knop gevonden om ook andere instellingen in de zoeker te kunnen zien. Zoals de belichting instelling (meervlaksmeting, deelmeting, spotmeting) en de scherp stel instelling (one shot, AI focus & AL servo AF). Zo kan ik nu alle instellingen zien in de zoeker. Dat is makkelijker dan wanneer ze alleen op het displaytje aan de boven kant staan.

Ook kreeg Daantje uitleg over "Auto Exposure Bracketing". Een functie op de camera waarmee er losse HDR foto's gemaakt kunnen worden. Dit zijn foto's die je achter elkaar schiet. Eerste foto is de belichting in balans, De tweede foto is één klik onderbelicht en de derde foto is één klik overbelicht. Later leg je die foto's dan over elkaar. Waardoor details in de donkere en lichte gebieden beter zichtbaar worden. Mooie functie hier ga ik zeker mee experimenteren. Nadat Daantje een statief heeft aangeschaft. Want het is belangrijk dat de foto's precies het zelfde zijn.

De tweede dag kreeg Daantje een inspiratie over de mogelijkheden die het computer programma lichtroom classic biedt omtrent foto bewerking. Voor foto bewerking is het belangrijk dat alle foto eigenlijk in RAW genomen zijn. JPEG compressie maakt namelijk veel detaillering stuk die bij het bewerken van foto's nodig is. Zeker wanneer je met belichting en contrast aan het bewerken gaat. Ook geleerd hoe je een foto het beste bijsnijdt. Soms wordt een foto beter wanneer deze bijgesneden is. Ook geleerd hoe je een foto weer recht waterpas legt. Vandaar de horizon functie op de camera. Die helpt je het toestel recht te houden tijdens het fotograferen.

Maar wanneer je dat Adobe lichtroom classic computer programma wilt gaan gebruiken dan kost dat €12,90 per maand. Een abonnement op een computer programma zie ik als particulier niet zitten. 😠 in het zakenleven komt het vaker voor dat er een abonnement zit op een computer programma. Elke maand €12,90 lappen voor een programma dat je niet dagelijks gebruikt is wel ver gezocht.😟 Dus Daantje gaat het internet afstruinen voor een gratis alternatief. Anno 2017 is open source gemeenschap groot. En daar komen leuke alternatieven vandaan. De Mozilla Firefox browser en Apache webserver zijn daar mooie voorbeelden van. Zo heb ik voor algemene foto bewerking GIMP geïnstalleerd. Dit is een open source bewerkingsprogramma dat oorspronkelijk voor Linux geschreven is. Waar inmiddels ook Windows & OS-X versies van verschenen zijn. En voor RAW bewerking heb ik het opensource programma Darktable geïnstalleerd. 😌 Dat eigenlijk net zo krachtig is als Adobe Lichtroom. 😎 Ook Darktable is open source en voor meerdere Linux distributies, OS-X & Windows uitgebracht.


Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.
Reacktie plaatsen mogelijk. Klik hier om naar reacktie veld te springen.
5 *
Bezoekers vinden
dit goed.
4 *
Bezoekers vinden
dit slecht.
4 *
Bezoekers zijn
boos.
5 *
Bezoekers vinden
dit geweldig.
1 *
Bezoekers zijn
medelevend.
3 *
Bezoekers vinden
dit grappig.
1 *
Bezoekers zijn
verbluft.
2 *
Bezoekers zijn
verdrietig.

Reactie plaatsen op dit blog bericht

Uw reacktie op dit blog bericht.

Wanneer je E-MAIL adres niet wilt opgeven. Moet je dat vak leeg laten.
E-mail adres hoef je niet in te vullen. En wordt ook niet op de site gepubliceerd. Jou naam wordt wel op de site gezet.

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.