2010
Daantjes Weblog.


Menu 2011

Jaren overzicht

December 2010

November 2010

Oktober 2010

September 2010

Augustus 2010

Juli 2010

Juni 2010

Mei 2010

April 2010

Maart 2010

Februari 2010

Januari 2010

Menu 2009

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

Computer veiligheid.

Het is weer zo ver. De Miljoenen nota is weer voortijdig uitgelekt. Nou komt dit document wel vaker voortijdig op straat te liggen. Maar op de manier hoe het m'n het deze keer gepresteerd heeft is wel bijzonder knullig. Het document is gewoon in een directory (map) gezet dat vanaf internet bereikbaar is. Als website en server beheerder weet ik uit ervaring dat het niet altijd even makkelijk is om de toegangsrechten van een bepaalde map te beheren. Een fout in de instellingen is immers zo gemaakt. Waardoor juist iedereen er in kan, of juist helemaal niemand.

Wat we goed moeten beseffen is het het lekken van de miljoenen nota, een menselijke fout is. Ook Daan de webmaster heeft in verleden dingen in een open directory geplaatst die daar eigenlijk niet hadden moeten staan. Goed ik zag een paar minuten later dat ik een vergissing had gemaakt. Maar in een paar minuten kan iemand de documenten al gevonden hebben. Dit soort vergissingen kun je moeilijk voorkomen. Wij zijn immers mensen en die maken fouten. Maar het Diginotar incident is geen menselijke fout. Bij Diginotar lijkt de kennis van hoe computers werken en het belang van een goed veiligheids-beleid nagenoeg te ontbreken.

Bij Diginotar waren de essentiële computer systemen keurig in een kluis gezet. Waar je alleen met een vingerafdruk in kwam. Zeer indrukwekkend allemaal. Maar om in te breken op een computer systeem hoef je immers niet fysiek bij de machine zelf te zijn. Je kunt ook via het computer netwerk binnenkomen. Wanneer je die computernetwerkbeveiliging verwaarloost zoals bij Diginotar. Want je kon met 1 login dat een zwak wachtwoord had, bij alle machines komen, Dan kun je wachten dat het een keer fout gaat. Alleen die netwerk beveiliging is duur vanwege de investeringen in software, apparatuur en de configuratie daarvan. en dit soort investeringen zie je bijna niet. Probeer dat maar eens aan een manager uit te leggen. Dat je de dure kluis met vingerafdruk slot beter kunt inwisselen voor een goedkoper exemplaar met een ouderwetse sleutel. En van het geld dat je dan bespaard beter kunt investeren in computerbeveiliging. Maar Diginotar had het zelfs niet in de gaten dat hun eigen webpagina was door onbevoegden was gewijzigd. De betreffende webpagina's stonden 2 jaar later nog steeds online. Dit zegt over Diginotar eigenlijk al genoeg.

Nou maakt een strenge en goede beveiliging het er allemaal niet makkelijker op. Want als je op alle machines moet werken met verschillende logins met verschillende lange wachtwoorden van willekeurige tekens is behoorlijk lastig. Maar combinaties en wachtwoorden met de volgende woorden: "Admin, Root, Administrator, user, ussers, {bedrijfsnaam}, {plaatsnaam}" zijn weer veel te gemakkelijk. Dit zijn de termen die een hacker als eerste gaat proberen.

Kortom de kunst is om verantwoorde balans te vinden tussen gebruiksvriendelijkheid en veiligheid. Een IT'er wordt behoorlijk onder druk gezet om de systemen zo gebruiksvriendelijk te houden. Maar hij moet oppassen dat het niet te 'gebruiksvriendelijk' wordt. Want zodra alle 7 miljard zielen ermee kunnen werken is niet goed.


Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.