2016
Daantjes Weblog.


Menu 2017

Jaren overzicht

December 2016

November 2016

Oktober 2016

September 2016

Augustus 2016

Juli 2016

Juni 2016

Mei 2016

April 2016

SSN Jubileumreis
Dresden

Maart 2016

Februari 2016

Januari 2016

Menu 2015

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

Werkplaats bezoek aan de Nederlandse Stoom Stichting

Een klein maandje geleden was Daantje verdwaald op internet en kwam terecht op de internet site uit van de Nederlandse Stoom Stichting (SSN) Op deze site stelt de stoomstichtring zichzelf voor. en via deze site kon je ook inschrijven voor de stoomtreinreizen die door de stichting worden georganiseerd. En zo kwam Daantje er achter dat er een 4 daagse stoomtrein rit naar de Duitse Eifel georganiseerd werd. Deze vette kans kon Daantje uiteraard niet laten liggen. Ik heb inmiddels de bevestiging van de SSN gekregen dat er voldoende deelnemers zijn en dat de reis door gaat.

Nu de reis definitief door gaat, is Daantje daar erg blij om. Maar een ruime maand geleden had Daantje nog nooit van de Stoom Stichting Nederland (SSN) gehoord. Dus om te kijken wat achter de Stoom Stichting Nederland schuil gaat kan het geen kwaad om het SSN stoomdepot eens te gaan bezoeken. In tegenstelling tot de ZLSM & VSM heeft de SSN geen eigen baan. SSN rijdt voornamelijk over de hoofdbaan. En dat stelt eisen aan de locomotieven en rollend materieel. De locomotieven moeten van ATB (Automatische Trein Beïnvloeding) voorzien zijn. En ze moeten met het moderne treinverkeer mee kunnen. Dat zijn hoge voornamelijk dure eisen.

Dus Zaterdag 28 December 2013 ging Daantje naar het stoomdepot van SSN te Rotterdam. Om de vrijwilligers van de Stoom stichting te spreken en te zien. Daantje trof mensen aan die graag elke zaterdag naar hun werkplaats trokken om voor hun "oude dame's" te gaan zorgen. de jongste locomotief is immers 50 jaar oud. De stoomstichtring rijdt voornamelijk rond met de laatste serie stoomtreinen die de Deutshe Bahn in de jaren 70 gebruikte. De nederlandse spoorwegen hadden in de jaren 70 al lang afscheid genomen van stoomtractie. En hebben vervolgens zeer voortvarend hun stoomlocomotieven naar de sloop gebracht. Het restant dat nog over is staat in het spoorweg museum en is niet meer bedrijfsvaardig.

De vrijwilligers van de stoomstichtring hebben grote dromen, en beperkt budget. Zo staan er daar locomotieven die nog opgeknapt moeten worden. En hebben ze hun handen vol aan om hun 3 bedrijfsvaardige stoomlocomotieven bedrijfsvaardig te behouden. De middag toen ik daar was stonden 2 van de 3 machines binnen voor onderhoud. Samen met een diesel loc en 2 personen rijtuigen. De 3e machine was m'n aan het schoonmaken omdat ze daarmee de kerst rit naar essen (D) gereden hadden. De SSN heeft een mooie locomotieven loods. Een draaischijf die eigenlijk op de verkeerde plek staat. Maar omdat er geen geld is om extra grond af te huren staat de draaischijf op die plaats. M'n heeft de draaischijf aangeschaft om in eerste instantie de locomotieven te keren. Stoomlocomotieven kunnen namelijk minder hard achteruit rijden dan vooruit.

Uiteraard had Daantje ook zijn camera bij. Maar door het bewolkte weer en dat een van de locomotieven voor een deel in de schaduw van de locomotieven loods stond zijn het niet de beste foto's geworden.



Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.
14 *
Bezoekers vinden
dit goed.
11 *
Bezoekers vinden
dit slecht.
0 *
Bezoekers zijn
boos.
0 *
Bezoekers vinden
dit geweldig.
0 *
Bezoekers zijn
medelevend.
0 *
Bezoekers vinden
dit grappig.
0 *
Bezoekers zijn
verbluft.
0 *
Bezoekers zijn
verdrietig.

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 3.0 Nederland licentie.